Digitala möten

Via digitala möten är hur vi på Förbättringsverket ses då vi är utspridda i landet. Själv (Gunnar) har digitala möten varit min vardag i många år. Det är till och med så att när jag läste på universitetet på 90-talet så var jag kameraman på digitala möten.

Lyckade digitala möten

Varje dag tycker jag hör folk som beklagar sig över hur trist det är, allt som är dumt och vad man sakerna. Saker som att digitala möten måste vara kortare, är svårare och sämre. Men för mig kan digitala möten också vara bättre. 

Vi kör alla våra kurser via Zoom just nu, men spanar alltid efter bättre alternativ.

Så här är bastipsen för lyckade digitala möten:

Alla möten ska vara lagom långa, det spelar ingen roll om det är analoga eller digitala möten. Ett möte i mer än en timme utan paus är för långt! Så schemalägg alla möten i intervaller om max 50 minuter, behövs två timmar så ha en paus på mitten.

Välj plattform för ditt digitala möte, ta inte Zoom, Teams, eller Meet på slentrian. Kanske läskigt, men de har olika fördelar, tänk själv hur du gjort tidigare, har ni haft samma rum för hela organisationen som för en avstämning på tu man hand?

Ge alla rätt utrustning för digitala möten! Med det menar jag allt från uppkoppling till ljus. Arbetsmiljön är arbetsgivarens ansvar, det gäller även de digitala mötena, även om vi när vi arbetar hemifrån får hitta en balans. Men undvik motljus, tänk att alla kanske vill ha ett okej headset (eller mikrofon), tror alla förtjänar en bra kamera och ett stabilt nät eller mobiluppkoppling borde vara en självklarhet. 

Blir du då trött av att se dig själv? Jag brukar tipsa om att ställa in och stänga av kamera, men det fungerar också med en post-it över din bild. 

Har ni pratat om mötesregler? Om inte annat hur man gör med telefon eller om man får knacka på och störa i digitala mötesrum. Tro inte att några sådana regler fungerar bara för att man tog ett prat, eller att arbetsgivaren skrev ut en policy. Nej, ta och prata om era digitala mötesregler och påminn varandra. 

Vi behöver ses! Inte bara via möten, ha bild på dig i chatten, visa när du är online och fundera på hur ni kan ha snabba digitala möten, som när kollegan tittar förbi ditt skrivbord. Det kommer främja er sociala arbetsmiljö!

Bästa mötet kanske helt har glömts bort, för bästa mötet är väll fikat? Fika kan också bli utmärkta digitala möten! Men precis som alla fikabord kan de också bli fel. I digitala möten så syns det som var tokigt ännu mer, det gäller även videofikor. Ingen är längre med på att dricka kaffe medan ett par få breder ut sig högljutt om sina intressen vid fikabordet. Så här är formeln för lyckade digitala fikor:

1. Schemalägg, inget är värre än att behöva gissa när jobbet har fika.

2. Ha små rum, på kontor brukar stämningen vara bäst om fikabordet är lagom för fem till sex personer som mest.

3. Sätt teman för fikaborden, låt folk välja om det vill prata sportboll, tv-serier eller någon speciellt hobby.

4. Oroa dig inte över att det inte skulle pratas jobb, det kommer de göra, precis som de pratar annat under tiden de jobbar.

5. Uppmuntra folk att fika, för att raster kommer öka effektiviteten och på så sätt ge mer tid än de tar. Chefer bör föregå med gott exempel!

Vill du veta mer om digitala möte? Vad sägs om att vi bokar ett digitalt möte om det?

Bokningsförfrågan

Innan du lämnar oss!

Låt oss bjuda på våra bästa tips
för att jobba hemifrån!

[forminator_form id="3073"]