Chefsutbildning
Chefsutbildning – att träna på att vara chef
Vi tror såklart på att alla ledare kontinuerligt ska gå någon form av chefsutbildning, att det kan hjälpa varje chef att bli bättre om den bara får träna på att vara chef. Trots det får vi argument emot, från brist på tid till att de inte behöver något. En del är till och med skeptiska till hela konceptet chefsutbildning och hävdar att de lärs sig i vardagen. Vilket såklart är sant, men du gör du också alla misstag i vardagen.
Mothugg finns om att chefsutbildning inte alltid hjälper, att vissa bara ändrar sig temporärt efter en chefsutbildning, suckar “chefen har varit på kurs” och till och med att ibland så har en chefsutbildning till om med en negativ effekt. Fast ärligt tala är det mer vanligt att vi inte hör någonting alls. De flesta går en kurs, går sedan tillbaka till sin vardag och inget har riktigt hänt. Ibland bockar man av något med en chefsutbildning, men för sällan mäter man effekten.
Vikten av att mäta effekterna vid chefsutbildningar
Vi älskar att när det mäts, vi älskar när det följs upp! Vi tror att en bra chefsutbildning ibland kan vara något enstaka tillfälle, men att bäst effekt får ni av ett längre program, speciellt om ni vågar mäta effekterna.
Klart att det är svårt att renodla vilken utveckling som var av kursen och vad som var annat, men om vi inte mäter något så vet vi inte om det går åt rätt håll.
Klart att det ibland kan vara skönt att bara bli inspirerad, men vi vill ändra i vardagen, förbättra i folks vardag och då vet vi att vi behöver påminnas för att inte gå tillbaka till gamla vanor.
Här är våra bästa tips för att få en bra chefsutbildning:
- Boka efter behov, specifika kurser är bättre än generella, även om en grundkurs kan vara en bra start.
- Gör medarbetarundersökning innan och efter, det kan vara som en del av den organisatoriska och sociala skyddsronden som ni ändå bör göra.
- Boka reflektion och uppföljning av kursen, se till att ni träffar andra från kursen och påminner om vad ni har gjort och vad ni lärt er.
- Gör en kompetensutvecklingsplan, planera för flera år, men stäm av och justera varje år, en chef kommer aldrig kunna allt och alltid finns risken att du glömt något, så följ upp.
- Blanda teori med praktisk, mixa mjuka ämnen med paragrafer, håll en bredd i det du utbildar dig i.
- Stäm av så att utvecklingen går åt rätt håll, det är därför du gör medarbetarundersökningar och det hjälper inte att göra dem och boka kurserna, du måste även titta på resultatet.
Låter det självklart?
För några år sedan släpptes en studie där de jämfört en konstupplevelse med en chefskurs och konsten gav ett bättre resultat, det innebär inte att det inte finns bra chefsutbildningar, utan visar mest på vikten att följa upp resultaten av varje insats. Och kanske också att det kan finnas fördelar med att ha med några esterer när man utbildar chefer.