fbpx
Logotyp

Kompetensutveckling

Det finns oändliga möjligheter när det gäller kompetensutveckling. Ta reda på vad du har rätt till och hur du gör för att utveckla dig själv i din roll. Att investera i kompetensutveckling kan göra skillnad för dig och din framtida karriär. 

Vad är kompetensutveckling?

Kompetensutveckling handlar om att lära sig nya färdigheter och förbättra befintliga kunskaper och förmågor. Kompetensutveckling är något som kan ske genom olika former av lärande, som exempelvis formell utbildning, självstudier, coachning och erfarenhetslärande på arbetet. Att ständigt utveckla sin kompetens är viktigt för att kunna förbereda sig för förändringar i arbetsmarknaden men även för att kunna fortsätta växa i sin profession.

Kompetens och kompetensutveckling kan idag beskrivas på flera olika sätt. Den vanligaste förklaringen är dock att ordet kompetens är ett samlingsnamn för en persons förmåga att utföra en uppgift med hjälp av att tillämpa kunskaper och färdigheter. Förklaringen innebär att kompetensutveckling är de aktiviteter som en person genomför för att öka sin kunskap och förmåga.

Varför kompetensutveckling?

Kompetensutveckling är ett viktigt verktyg för att hänga med i utvecklingen. Samtidigt är det också en avgörande del i konkurrensen om personal. Det är de främsta anledningar till varför kompetensutveckling är så betydande.

Här är 5 ytterligare anledningar till varför kompetensutveckling är viktigt:

Ökar möjligheten till att behålla ditt nuvarande arbete eller till att ta nästa steg i karriären
Ny kompetens gör dig mer effektiv och redo för nya och mer kvalificerade arbetsuppgifter
Motivationen hos dig själv förbättras i takt med regelbunden kompetensutveckling
Du håller dig mer uppdaterad och får koll på branschens trender
Du bidrar med problemlösning och innovation till företaget

Det är viktigt att regelbundet ägna sig åt kompetensutveckling för att kunna hålla sig uppdaterad inom sin profession och för att kunna växa som person. Genom att investera tid och energi i att lära sig nya saker kan sin anställningsbarhet ökas och därmed förbättras möjligheterna till att nå sina mål.

Varför prioritera kompetensutveckling som företag?

De främsta anledningarna till att satsa på kompetensutveckling som företag är för att ni vill: 

  • Få nya kompetenser inom området utan dyra rekryteringar 
  • Vara en attraktiv arbetsgivare och arbetsplats
  • Behålla engagerade medarbetare 

 

Arbetsmarknaden genomgår ständiga förändringar, vilket beror på faktorer som globalisering, klimatomställning och digitalisering och det skapar nya förutsättningar för samhället som helhet. 

Det påverkar även yrkesroller, delvis genom att det uppstår nya branscher men också att gamla roller kräver nya kompetenser.Tidigare erfarenheter hos anställda är fortfarande värdefulla, men deras kompetens behöver utökas för att möta dagens branschkrav. Genom att strategiskt satsa på kompetensutveckling kan företaget stärka sin konkurrenskraft och överleva på marknaden.

Strategisk kompetensutveckling är också viktigt för att behålla nyckelpersoner. Ambitiösa medarbetare värderar möjligheten till utveckling, och kan annars tänka sig att byta jobb. Högpresterande anställda lockas särskilt av nya ansvarsområden, att testa nya saker och utveckla sin kompetens.

På Förbättringsverket hjälper vi företag arbeta med kompetensutveckling. 

Ta experthjälp för er kompetensutveckling!

Det är så viktigt med kompetensutveckling att det är inskrivet i många kollektivavtal. Trots att det borde vara en självklarhet för varje arbetsgivare. Pröva matematiken och jämföra vad en nyanställning kostar, kontra tiden och pengen för att betala för  kompetensutveckling för befintlig personal. Du kommer nog fram till att kompetensutveckling är det billigare alternativet jämfört med att anställa in kunskap.

Men det förutsätter att kompetensutveckling sker på rätt villkor, vilket inte alltid är lika självklart! Vi hjälper gärna till och guidar dig! Men i väntan på att du höra har vi några tips. 

Vi listar en bunt fallgropar som vi vill varna för:

  • Att skicka varje medarbetare på en enstaka kurs utan plan kan bli dyrt, speciellt om det inte följs upp. Krasst räknat så är det fler som har behov av utbildningen är det nästan varje gång bäst att boka ett tillfälle internt. Att ha en bra plan för kompetensutveckling i stort är guld, att följa upp utvecklingssamtalen, titta på vilka kurser många medarbetare har behov av och boka volym är helt rätt. Finns det sedan några experter som behöver specialisera sig så gör det, men fundera på om ni behöver spjutspetskunskaper på enstaka individer? Matematiskt så brukar brytpunkten finnas vid fler än tre deltagare så är det ofta billigare att boka en egen omgång.

  • Engångsinsatser utan uppföljning ger ett resultat som kompetensutveckling, men det är kortvarigt. Den extra tid eller kostnad som det innebär att ha en uppföljning förlänger effekten markant. Ibland blir det med samma utbildare, men i vissa lägen räcker det med att be om verktyg för att kunna fortsätta sin kompetensutveckling själva.
  • Det är stor skillnad mellan kurs och kurs. En del trycker hårt på att backa upp utbildningen med aktuell forskning och fakta, medan andra förankrar allt i personliga erfarenheter. En del kurser är fyllda av teori och älskas av några för det, andra handlar om att man får lära sig genom att göra saker. Vi vet att en mix är det bästa, praktik blandad med teori, fakta med exempel från verkligheten, föreläsare som både har läst på, men också har praktiska erfarenheter av det som de utbildar i.

  • Ofta är anpassningen värd priset! En generell kurs är bra, en kurs som är anpassad för just era behov är självklart bättre. Till och med grundläggande ämnen som arbetsrätt blir en helt annan sak om vi tar med hur just era avtal ser ut och arbetar med era exempel och utmaningar.

  • Sist vill vi artigt varna för att lägga för mycket av kompetensutvecklingen internt, även om det finns en pedagogisk vits i att låta folk lära ut det de själva kan. Men dels så är era interna expert förmodligen experter på ämnet, snarare än experter på att lära ut. Pedagogik är en egen färdighet som blir bättre hos de som tränar på den regelbundet. Det finns också en aspekt med att en extern utbildare kommer in med en annan trovärdighet och nya perspektiv utifrån som kan vara nyttiga för er att ta in. Ni får inte bara dess kunskaper, utan även deras metaperspektiv på er verksamhet.

Nyfiken på att få hjälp med kompetensutveckling? 

Självklart hjälper vi gärna till, kontakta oss nedan så hittar vi en tid att gratis hjälpa er att komma igång med en plan för er kompetensutveckling! 

Kika också gärna in vår kompetensutveckling utbildning. 

Innan du lämnar oss!

Låt oss bjuda på våra bästa tips
för att jobba hemifrån!